Geschiedenis tafeltennis algemeen
Uit: Geschiedenis van het Nederlandse Tafeltennis, Bas den Breejen, 1995.De geschiedenis van het tafeltennisspel gaat terug tot eind negentiende eeuw, toen in Engeland het tafeltennis een salonspel was voor de meer welgestelden. Direct na het diner speelde men op de afgeruimde eettafel. Het was in eerste instantie een vervanging voor het grastennis, dat in die tijd al zeer populair was. Wanneer het regende wilde men niet wachten en ging men binnenshuis spelen. Daarom waren de eerste bats bespannen. Pas begin jaren vijftig werd het sponsrubber, zoals we dat vandaag kennen, geïntroduceerd.

 

Het spel verspreide zich vervolgens snel over de wereld. Na Engeland werd het beoefend in landen als Australië, Egypte, Brazilië, Iran en ook in Amerika. De Eerste Wereldoorlog bracht het tafeltennis in Engeland vrijwel tot stilstand. Dit in tegenstelling tot Oost-Europa, waar het spel alleen maar populairder werd.

Ook in Japan was het spel in de vroege twintigste eeuw populair. In China is de populariteit van het spel pas later op gang gekomen.

Materiaal en spelregels
Tijdens het eerder genoemde salontafeltennis speelde men met een gebreide bal. Dit om de vitrines en ander kostbaar meubilair niet te beschadigen. Tegenwoordig is de bal gemaakt van celluloid. Het was een zekere Ema Baker uit Londen die in 1890 de eerste spelregels op papier zette. Door de jaren heen zijn deze regelmatig aangepast. Recent nog werd de grootte van de bal aangepast naar 40mm, en werden de serviceregel en de games tot elf punten ingevoerd.


ITTF
Bestaat er momenteel slechts één wereldtafeltennisbond, vroeger waren dat er twee. Er waren twee kampen die over diverse spelelementen van mening verschilden en dan ook beide een bond oprichten. In 1925 gingen de Ping Pong Association en de Table Tennis Association dan uiteindelijk toch op in de International Table Tennis Federation (ITTF). Door de jaren heen groeide het tafeltennis uit tot een van de meeste beoefende individuele sporten ter wereld. Op dit moment zijn er bijna 200 nationale tafeltennisbonden aangesloten bij de ITTF. Naast de Wereldkampioenschappen en de World Cup organiseert de ITTF jaarlijks de Pro Tour, een toernooiencyclus over de hele wereld die voor tafeltennisbegrippen behoorlijk lucratief is.

Daarnaast is de NTTB lid van de Europese Tafeltennisunie (ETTU). Het overkoepelende orgaan voor alle Europese tafeltennisbonden dat zetelt in Luxemburg. De NTTB is in absolute cijfers de vierde grootste bond in Europa qua aangesloten leden.

Olympisch
Tafeltennis is een olympische sport sinds de Olympische Spelen van 1988 in Seoul in Zuid-Korea. In het tafeltennisgekke Azië was de tafeltennishal iedere dag uitverkocht. Te midden van voornamelijk Aziatisch geweld werd er tot op heden één Europeaan olympisch kampioen bij de heren: Jan-Ove Waldner in 1992 in Barcelona. In 2008 in Beijing is het dubbelspel (heren, dames, gemengd) vervangen door de landenwedstrijd. Voor die primeur plaatste zich het Oranjedamesteam (Li Jiao, Li Jie en Elena Timina).

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *