Tafeltennis

Tafeltennis, ook pingpong genoemd vanwege het geluid dat de stuiterende balletjes maken (alhoewel het eigenlijk een andere sport is, met onder meer andere balletjes), heeft – zoals de naam reeds doet vermoeden – heel wat weg van tennis. Het doel van dit spel is de bal over het net te slaan op de tafelhelft van de tegenstander, op zo’n manier dat deze de bal niet correct kan terugslaan.

Het spel waarbij een tafel als speelveld wordt gebruikt, met spelregels die min of meer overeenkomen met die van tennis. Evenals het traditionele tennis kan tafeltennis worden gespeeld door twee of door vier personen (enkelspel en dubbelspel). Om aan de voorschriften te voldoen moet een tafeltennistafel groen zijn met witte randen, volkomen vlak en horizontaal, met een hoogte boven de grond van 76 cm, een breedte van 152 cm en een lengte van 274 cm. Het net, dat 15,25 cm hoog moet zijn, verdeelt het speeloppervlak in twee helften. Het balletje is van wit non-celluloid en heeft een diameter van 40 mm, bij een gewicht van circa 2,5 gram. Voor het slaan van de bal gebruikt men kleine rackets (bats).

Het spel begint telkens met de opslag: de serverende speler slaat de bal eerst op zijn eigen helft waarna de opspringende bal in het veld van de tegenstander dient te stuiten; daarna dient de bal, na steeds één keer stuiten, rechtstreeks over het net in het veld van de andere speler te worden gespeeld. Hierbij dient de bal vanaf de opgooi tot de slag volledig zichtbaar te zijn voor de tegenstander. Een fout van een speler betekent een punt voor de andere speler. Na twee opslagen wisselt men van opslag. Bij het dubbelspel dienen de beide spelers aan een zijde om de beurt de bal te spelen.

De game wordt gewonnen door degene die 11 punten behaalt met ten minste twee punten voorsprong op de tegenstander (bedraagt het verschil één punt, dan wordt er doorgespeeld totdat het verschil tot twee is opgelopen). Een wedstrijd bestaat uit vijf games. Een wedstrijd is gewonnen door de persoon die als eerste 3 games wint.

Geen reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *